Przyrząd do pieczenia dla pasjonatów ciast i tortów

Rant cukierniczy to niezbędny przyrząd domowego, jak i profesjonalnego cukiernika. Wykonany powinien być z trwałej i odpornej na odkształcenia stali nierdzewnej. Łatwo utrzymać go w czystości, gdyż do jego mycia można użyć zmywarki, nie ulega też procesom korozyjnym. Na rynku rant cukierniczy dostępny jest w wielu rozmiarach i kształtach. W jego konstrukcji nie ma dna, więc można go dostosować do swoich własnych potrzeb. Przede wszystkim ułatwia to wyjmowanie wypieku.

Rant cukierniczy gwarantem doskonale wypieczonego ciasta

Wystarczy wylać ciasto do formy i wstawić do piekarnika. W odpowiednim czasie można je przełożyć na dowolną powierzchnię wyłożoną pergaminem tuż po wypieczeniu. Następnie wypinamy spinki znajdujące się po bokach formy. Później wystarczy przeciągnąć nóż wzdłuż ścianek i zdjąć rant cukierniczy. Uzyskamy w ten sposób efekt idealnie równy po bokach. Przyrząd ułatwia przekładanie kremu, gdyż krążki biszkoptu będą trzymane na właściwym miejscu. Z rantu korzystają początkujący, jak i bardziej doświadczeni cukiernicy.

Doskonała alternatywa dla tradycyjnych blach i form

Rant cukierniczy coraz częściej wykorzystywany jest w polskich kuchniach. Z powodzeniem wypiera blachy i formy, które nie zapewniają takiego komfortu podczas przygotowywania wypieków. Dokonując zakupu warto zwrócić uwagę, czy rant cukierniczy posiada świadectwo o przeznaczeniu do kontaktu z żywnością.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *